Wat is crypto?

Cryptovaluta is een term die we steeds vaker terug zien komen binnen de financiële wereld. Dit komt met name doordat steeds meer grote bedrijven zich aan cryptocurrencies wagen.

Crypto is een vorm van elektronisch geld, en is voor het eerst in 2008 bedacht. Op dat moment vond Satoshi Nakamoto de Bitcoin uit. Deze cryptomunt was de eerste die gebruik maakte van blockchain, wat in die tijd een compleet nieuwe technologie was. Toch was het idee van de blockchain al in de jaren 80 bedacht. Het heeft dus nog enkele decennia geduurd voordat het ook daadwerkelijk praktisch is uitgevoerd.

bitcoins

Satoshi Nakamoto bedacht de Bitcoin als tegengewicht van de monetaire betaalmiddelen, zoals de dollar en euro. In 2008 was er namelijk weinig vertrouwen in deze valuta’s mede door de kredietcrisis. Omdat steeds minder mensen de banken nog vertrouwden, moest Bitcoin als vervanger dienen waarbij geen gebruik van enige tussenpersonen (zoals een bank) wordt gemaakt. Dat is dan ook het grootste verschil tussen cryptovaluta en monetaire valuta’s.

De blockchain is de technologie die dit verschil waarmaakt. De kans is groot dat u meerdere malen van deze term heeft gehoord, maar nog niet weet wat het betekent. Het is een vrij complexe technologie, die door veel mensen niet goed wordt begrepen. Toch is het eigenlijk helemaal niet zo lastig om te begrijpen wat de blockchain is.

Wat is blockchain? Een simpele uitleg..

Een bank maakt gebruik van enkele servers die allemaal in eigen beheer zijn. Externe partijen kunnen hier niet bijkomen, waardoor er geen transparantie is. Dit geeft banken een machtspositie. Het idee achter de blockchain is dat de gegevens van alle transacties openbaar zijn, en dus geen eigendom zijn van één instantie.

Blockchain is een netwerk van duizenden computers welke allemaal met elkaar verbonden zijn. Iedereen zou kunnen deelnemen aan het netwerk van de blockchain door simpelweg een applicatie te downloaden op het internet. Na het downloaden en installeren van de applicatie, is de computer onderdeel van het netwerk.

Alle deelnemers van het netwerk, ook wel nodes genoemd, controleren de transacties die op de blockchain plaatsvinden. Zo controleren deze nodes of iemand wel genoeg cryptovaluta in beheer heeft om een transactie te kunnen verrichten. Vervolgens worden alle transacties die in dezelfde 10 minuten zijn gedaan samengevoegd in een blok. Dit blok wordt vervolgens toegevoegd aan de blockchain, waardoor het een grote database van alle transacties vormt.

De nodes hebben allemaal een kopie van de blockchain. Het is dus onmogelijk voor buitenstaanders om de geschiedenis aan te passen, omdat dit opgemerkt zou worden door alle deelnemers van de blockchain. Zij controleren continu of de kopie nog klopt. Dat is een van de grootste voordelen van de transparantie die de blockchain biedt.

Transparant, maar met oog voor privacy

Er wordt dus geen gebruik gemaakt van een derde partij. De blockchain is daarom van iedereen en voor iedereen. Het biedt volledige openheid van zaken, omdat het altijd mogelijk is de kopie in te zien, terwijl het op hetzelfde moment ook veel privacy biedt. De namen van mensen die transacties uitvoeren worden niet opgeslagen op de blockchain.

Alle informatie die wordt opgeslagen, wordt versleuteld door middel van cryptografie. Dat zorgt voor een sterke veiligheid, en is ook precies de reden dat we dit soort valuta cryptocurrencies ofwel cryptovaluta noemen.

Blockchain is een vrij complexe technologie, die soms lastig te begrijpen is. In bovenstaande video wordt binnen enkele minuten (in het Nederlands) uitgelegd hoe de blockchain werkt.

wat is blockchain

Crypto is meer dan Bitcoin

De meeste mensen denken meteen aan Bitcoin wanneer ze ‘cryptovaluta’ horen. Dat is niet raar, want Bitcoin is zonder twijfel de bekendste cryptomunt. Echter is dit niet de enige cryptomunt. Er zijn in totaal duizenden verschillende cryptomunten en -tokens. Alle cryptomunten behalve Bitcoin worden ook wel altcoins (alternatieve munten) genoemd. Bekende altcoins zijn Ethereum, Ripple, Cardano, Binance Coin, Chainlink en Litecoin.

cryptovaluta

Bitcoin was in het begin nog niet één dollar waard. In de eerste helft van 2021 is de waarde van Bitcoin gestegen tot een prijs van bijna $60.000. Het mag dus duidelijk zijn dat men een ontzettend groot rendement heeft kunnen behalen wanneer er in het begin in Bitcoin is geïnvesteerd.

De waarde van Bitcoin is op dit moment vele malen groter, waardoor het veel lastiger is om een het rendement op een investering keer 2, keer 4 of keer 8 te verhogen. Dit is daarentegen vaak wel mogelijk bij altcoins. Dat komt voornamelijk doordat de meeste altcoins nog vrij nieuw zijn in vergelijking met Bitcoin, waardoor de prijzen vele malen lager zijn.

Hieronder is een overzicht van de huidige prijzen van een aantal cryptocurrencies te zien. Deze valuta’s behoren tot de grootste cryptocurrencies ter wereld op basis van marktkapitalisatie.

bitcoinBitcoin
24.115,09 3.7%
ethereumEthereum
1.701,37 2.71%
solanaSolana
18,77 7.06%
terra-lunaTerra Luna Classic
0,000082 9.45%
xrpXRP
0,478483 3.95%
cardanoCardano
0,331764 5.12%

Beleggen in Crypto Select Invest

Door een fundamentele analyse uit te voeren zou u verschillende altcoins kunnen onderzoeken op de potentie die ze hebben. Echter is het uitvoeren van zo’n analyse allesbehalve makkelijk. Dat zou een van de redenen kunnen zijn om dit door een expert te laten doen, zoals Crypto Select Invest. Lees hier meer over u zou kunnen beginnen met beleggen in Crypto Select Invest.

logo van crypto select invest