Scams en oplichting met crypto voorkomen

Bent u ooit opgelicht? Waar geld te verdienen valt, zijn oplichters actief. Wanneer u actief bent binnen de cryptomarkt, is het belangrijk om op te passen voor oplichtingspraktijken en scams. Een ongeluk zit in een klein hoekje, dus daarom kunt u beter op uw hoede zijn. Laten we eens gaan kijken naar de meest voorkomende crypto scams en hoe u kunt voorkomen slachtoffer te worden van een dergelijke scam.

Veelvoorkomende crypto scams en crypto oplichtingspraktijken

Dit zijn de meest voorkomende crypto scams en oplichtingspraktijken waar u voor op moet passen:

 • Phishing;
 • Pump-en-dump coins;
 • ICO scams;
 • Crypto trading bot scam;
 • Beleggingsfonds scam.
crypto scams en oplichting voorkomen

Phishing

Criminelen proberen gegevens van slachtoffers middels phishing te stelen. In veel gevallen doen criminelen zichzelf voor als een andere partij om zo het vertrouwen van het slachtoffer te winnen.

In het verleden hebben criminelen zichzelf al vaak voorgedaan als bedrijven, waaronder Binance en FTX Exchange. Klanten van deze exchanges ontvingen een e-mail waarin werd aangegeven dat klanten moeten inloggen om een probleem op te lossen. Wanneer het slachtoffer op de link in de e-mail klikte, opende zich een website die veel leek op de website van de exchange. Hier kon het slachtoffer inloggen. Vervolgens werden de inloggegevens, zonder dat het slachtoffer dit wist, doorgestuurd naar de criminelen. Zij konden hiermee inloggen bij de échte exchange en alle cryptocurrencies stelen.

Wat kunt u doen tegen phishing?

 1. Klik nooit zomaar op een link. Door op een link te klikken kan uw computer automatisch een bestand downloaden, zonder dat u het doorheeft. Dit kan malware zijn waarmee criminelen uw gegevens en cryptocurrencies stelen.
 2. Download nooit zomaar een bestand. Ook wanneer een bestand betrouwbaar lijkt kan het een virus zijn. Download daarom nooit zomaar een bestand en gebruik altijd een virusscanner om bestanden te controleren.
 3. Controleer de domeinnaam. Bent u op een website van een crypto dienstverlener? Controleer dan altijd of de domeinnaam klopt. Criminelen gebruiken vaak een domeinnaam die lijkt op de domeinnaam van een betrouwbare onderneming.
 4. Typ een link over. Ontvangt u een bericht of e-mail met een link? Typ de link dan over wanneer de domeinnaam betrouwbaar is. Zo weet u zeker dat u op de juiste website terecht komt.

Pump-en-dump coin

Een pump-en-dump coin is een cryptocurrency waar alleen de oprichters rijk worden. Zij hebben een grote hoeveelheid munten in bezit. Wanneer de prijs van de cryptocurrency stijgt, verkopen de oprichters vrijwel al hun munten, waardoor de koers instort. Vervolgens hebben de oprichters veel geld verdiend terwijl de andere investeerders hun vermogen in rook op zien gaan.

Hoe kunt u zichzelf beschermen tegen een pump-en-dump coin?

 1. Vind meer informatie over de mensen achter een cryptocurrency. Zoek naar meer informatie over de mensen achter een cryptocurrency. Wanneer u een naam tegenkomt, kunt u op het internet al snel meer informatie over deze persoon vinden. Vaak gebruiken de oprichters van pump-en-dump coins niet hun echte naam.
 2. Bekijk de partners. De kans dat het om een pump-en-dump coin gaat is kleiner wanneer het project grote en belangrijke partners heeft.

ICO scam

Een ICO (Initial Coin Offering) is een manier waarop cryptocurrencies geld ophalen voor ontwikkeling van het project. Investeerders ontvangen cryptomunten voor in bijdrage. Deze munten kunnen later, als het project is afgerond, veel geld waard worden. Het opzetten van een ICO is makkelijk en er vind geen identiteitsverificatie plaats.

In het verleden zijn veel mensen opgelicht met een ICO scam. Slachtoffers denken geld te beleggen in een ICO, maar ontvangen geen cryptocurrency. Na een aantal dagen lijkt de ICO van de aardbodem te zijn verdwenen, en kunnen slachtoffers fluiten naar hun geld.

Hoe kunt u zichzelf beschermen tegen een ICO scam?

 1. Vind meer informatie over de mensen achter de ICO. Zoek naar meer informatie over de mensen achter een ICO. Wanneer u een naam tegenkomt, kunt u op het internet al snel meer informatie over deze persoon vinden. Vaak gebruiken de mensen achter een ICO scam niet hun echte naam.
crypto opgelicht beschermen tips

Beleggingsfonds scam

Een beleggingsfonds investeert het vermogen van anderen. Zo’n fonds wordt beheert door een fondsbeheerder. Dit is iemand die veel ervaring met beleggen heeft. Alle mensen die geld in het beleggingsfonds stoppen, ontvangen hier een rendement over.

In sommige gevallen is een beleggingsfonds een scam. Slachtoffers maken geld over naar het fonds, maar kunnen zichzelf nooit uitbetalen.

Hoe kunt u zichzelf beschermen tegen een beleggingsfonds scam?

 1. Vind meer informatie over de mensen achter het fonds. Zoek naar meer informatie over de mensen achter het fonds. Wanneer u een naam tegenkomt, kunt u op het internet al snel meer informatie over deze persoon vinden. Vaak gebruiken de mensen achter een scam niet hun echte naam.
 2. Investeer eerst een klein bedrag. Weet u het niet zeker? Dan kunt u beter eerst een klein bedrag investeren. Wanneer u ziet dat dit werkt en u het bedrag ook weer kunt opnemen, kunt u later alsnog een groter bedrag investeren.

Uw geld laten beleggen door een betrouwbare partner

Wilt u uw geld laten beleggen door een betrouwbaar bedrijf? Dan kunt u kiezen voor Crypto Select Invest. De crypto experts van Crypto Select beleggen het vermogen van klanten in cryptocurrencies en behalen op deze manier een rendement. Deelnemers kunnen zo een positief rendement over hun vermogen verdienen, zonder zelf te beleggen.

Om mee te doen, kunt u crypto obligaties kopen. Deze worden verkocht voor een bedrag van 1000 euro, waarvan u er minimaal 5 moet kopen om mee te kunnen doen.

Ervaren crypto beleggers zullen het geld van deelnemers beleggen in cryptocurrencies. Vervolgens worden de behaalde winsten uitgekeerd aan de deelnemers van Crypto Select Invest. Lees eerst meer over de voorwaarden van deelname.

Wilt u deelnemen aan Crypto Select Invest? Dan kunt u zichzelf aanmelden door op onderstaande knop te klikken.

logo van crypto select invest