Overheid waarschuwt voor crypto – Waarom doen ze dat en is dit nodig?

nederlandse overheid waarschuwt voor crypto

Inhoudsopgave

De Nederlandse overheid is in september 2022 gestart met een nieuwe campagne om jongeren te waarschuwen voor de gevaren en risico’s van cryptocurrency. Het was al, voordat de campagne begon, duidelijk dat de Nederlandse overheid geen uitgesproken voorstander van cryptocurrency is. Is deze campagne een manier om mensen voor crypto af te schrikken, of zijn dit soort campagnes juist nodig?

Waarom waarschuwt de Nederland overheid voor de gevaren van crypto?

Met een nieuwe campagne genaamd ‘Slim in Crypto‘ wil het Ministerie van Financiën jongeren waarschuwen voor de gevaren van crypto. Al eerder heeft de Nederlandse overheid aangegeven geen voorstander van cryptobeleggingen te zijn, omdat de hoogvolatiliteit gevaarlijk kan zijn.

De afgelopen jaren zagen we een toename in het aantal influencers die bepaalde cryptocurrencies promoten. En dat is helaas niet altijd goed afgelopen. Denk bijvoorbeeld aan Xpose Protocol. Influencers als Boef, 433 en Marc Overmars sloten zich bij het project aan en promootte het project op social media kanalen. Dit zorgde ervoor dat een groot aantal (voornamelijk jongeren) vertrouwen in de cryptocurrency kregen. Uiteindelijk stortte de waarde van de cryptocurrency in en leken de oprichters als sneeuw voor de zon te zijn verdwenen.

geld verliezen met crypto

Niet alleen Xpose Protocol

Veel jongeren verloren veel geld aan Xpose Protocol. En het blijft niet bij dit project. Ook veel andere cryptocurrencies blijken pump-en-dump scams. Dan hebben we het nog niet eens gehad over ICO scams. De realiteit leert ons dat veel mensen, voornamelijk jongeren, al veel geld zijn verloren aan scams en oplichting binnen de cryptomarkt.

Jongeren zijn erg vatbaar voor de verhalen die influencers hen voorhouden. Dat geeft Yannick Déjean, een medewerker van het Ministerie van Financiën, aan in een interview met NOS. “Je ziet online filmpjes van jongens die op Bali rondlopen en beloven dat als je hun advies volgt, je ook zo snel miljonair kunt worden. Maar geloof niet alles wat je op social media ziet. Als iets te mooi klinkt om waar te zijn, dan is dat vaak ook zo”, vervolgt Déjean.

Is deze overheidsbemoeienis terecht?

Sommigen zullen de bemoeienis van de overheid terecht vinden, anderen vinden het onzin. Feit blijft dat veel jongeren geld verliezen aan scams en oplichting binnen de cryptomarkt. Wanneer een overheidscampagne jongeren kan helpen geen slachtoffer van crypto fraude te worden, zou daar niks mis mee hoeven te zijn.

geld verliezen door bitcoin

Veel mensen hebben voornamelijk een probleem met overheidsbemoeienis op de gehele cryptomarkt. Overheden proberen steeds vaker controle over de cryptomarkt te krijgen. Toch hoeft dat helemaal niet slecht te zijn.

Regulatie kan ervoor zorgen dat mensen beter worden beschermd tegen de gevaren van crypto (en die zijn er). Zo kan iedereen een ICO (Initial Coin Offering) opzetten om geld op te halen voor de ontwikkeling van een cryptocurrency, terwijl een IPO (Initial Public Offering) volledig gereguleerd is en onder streng toezicht staat. Wanneer ICO’s beter gereguleerd worden, zou het makkelijker zijn om ICO scams te voorkomen.

4 tips om crypto oplichting te voorkomen

Criminelen voeren hun werk steeds beter uit. Het is daarom lastig om oplichting of fraude direct te herkennen. Hieronder staan vier tips die kunnen helpen crypto oplichting te voorkomen.

  1. Doe goed onderzoek. Voordat u in een cryptocurrency of cryptobedrijf investeert, kunt u het beste eerst goed onderzoek doen naar de mensen achter het project. Kijk niet alleen naar de namen en foto’s op de website, maar zoek ook door naar de geschiedenis van de mensen die achter het project of bedrijf staan.
  2. Investeer geen geld dat u niet kunt missen. Er is een reëele kans dat u geld verliest wanneer u in crypto investeert. Beleg daarom geen geld dat u niet kunt missen.
  3. Controleer of een bedrijf staat ingeschreven. Het is vrij eenvoudig om te controleren of een bedrijf staat ingeschreven bij de KvK, DNB (De Nederlansche Bank) of onder toezicht van de AFM (Autoriteit Financiële Markten) staat.
  4. Kijk naar de ervaringen van anderen. Op het internet kunt u vinden welke ervaringen anderen met een bedrijf of project hebben. Wanneer iemand door een persoon of partij is opgelicht, delen ze dit vaak op social media of speciale review-websites.

Zo kunt u veilig in crypto beleggen

Bij Crypto Select Invest kunt u veilig beleggen in crypto obligaties. Zo kunt u profiteren van de stijgende cryptoprijzen, zonder zelf als handelaar actief te zijn. Een team, bestaande uit beleggingsexperts, beleggen uw geld beleggen in cryptocurrencies. De behaalde winsten worden aan de deelnemers van Crypto Select uitgekeerd.

Iedereen kan aan Crypto Select deelnemen. Obligaties worden verkocht voor een prijs van 1000 euro. U moet minimaal 5 obligaties kopen om mee te kunnen doen. Hier leest u alle voorwaarden voor deelname.

Wilt u deelnemen aan Crypto Select Invest?
U kunt zichzelf aanmelden door op onderstaande knop te klikken.

Zit u na het lezen van dit artikel nog met vragen? Dan raden we u aan om hieronder een reactie achter te laten. Wij proberen zo snel mogelijk op uw reactie te reageren. Het is ook mogelijk om direct contact met ons op te nemen door hier te klikken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

logo van crypto select invest