Wat betekent de stijgende rente en hoge inflatie voor de cryptomarkt?

dalende cryptomarkt crash

Inhoudsopgave

In 2022 heeft Nederland, net als veel andere landen, te maken met hoge inflatie en stijgende rentes. We zien de koopkracht dalen, terwijl het steeds duurder wordt op geld te lenen. Hoge inflatie en stijgende rente heeft gevolgen voor de economie, alsook voor de verschillende beleggingsmarkten. In 2022 zagen we een waardedaling binnen de aandelenmarkt, die het overigens niet zo zwaar als de cryptomarkt heeft. Waar u in november 2021 nog $68.789,- voor één Bitcoin betaalde, daalde de prijs van Bitcoin naar $17.708,- in juni 2022. We vertellen u graag wat het gevolg van hoge inflatie en stijgende rente voor de cryptomarkt is.

Hoge inflatiecijfers in Nederland

Vanaf augustus 2021 stijgt de inflatie in Nederland. In maart 2022 werd het hoogtepunt bereikt, toen de inflatie voor consumentengoederen 9,7% bedroeg. Ook in de daaropvolgende maanden was de inflatie hoog, met een minimum van 8,6% in juni 2022.

Inflatie betekent dat de prijzen van goederen en diensten sneller stijgen dan de waarde van het geld. Hierdoor wordt geld steeds minder waard: de koopkracht daalt. Inflatie zorgt ervoor dat we met dezelfde euro vandaag minder kunnen kopen dan gisteren.

Hieronder ziet u een overzicht van de inflatiecijfers tussen maart 2021 en juni 2022.

stijgende inflatie in nederland

Waardoor wordt de stijgende rente veroorzaakt?

Stijgende rente wordt door centrale banken veroorzaakt, en is in veel gevallen een gevolg van hoge inflatie. Banken brengen extra geld in omloop wanneer ze de economie een boost willen geven. Is er meer geld, dan wordt het makkelijker en aantrekkelijker om geld te investeren. Dat is goed voor de economie. Zowel bedrijven als consumenten profiteren hiervan.

Echter, wanneer er meer geld in omloop komt, kan dat op lange termijn voor inflatie zorgen. Geld wordt steeds minder waard en de koopkracht van consumenten daalt. Dit is niet goed voor het consumentenvertrouwen.

Wordt het te makkelijk om geld te investeren, ontstaan er grote tekorten, zoals we in 2022 zien. Dit probleem is in 2022 nóg groter door toedoen van de corona-crisis, waar de productie bij veel bedrijven stil lag, en natuurlijk de oorlog in Oekraïne. Centrale banken kunnen de rente verhogen zodat het minder makkelijk wordt om geld te investeren. Er zal vervolgens minder vraag naar producten en diensten ontstaan, waardoor de markt kan afkoelen.

in welke crypto beleggen tijdens bear market

Wat is het gevolg van stijgende rente?

Veranderingen in de rentecijfers is normaal en van alle tijden. Echter hebben verschillende rentestanden ook verschillende gevolgen.

Een stijgende rente maakt het duurder om geld te lenen. Consumenten kunnen minder geld lenen bij een hypotheek, waardoor de vraag naar huizen zal dalen. Ook bedrijven kunnen minder geld lenen, waardoor zij minder snel grote investeringen zullen doen. Beide gevallen zorgen voor minder vraag naar goederen en diensten.

Dan heeft een stijgende rente ook psychologische gevolgen. Mensen zijn minder snel bereid geld te beleggen in tijden van hoge rentestanden. Een hoge rentestand betekent dat men een hoger rendement over geld dat op een spaarrekening kan verdienen. Het wordt dan aantrekkelijker om geld op een spaarrekening bij de bank te stallen.

Hoge inflatie en stijgende rentes laten het consumentenvertrouwen dalen. Mensen hebben liever fiat geld, in de vorm van cash of op een bankrekening. Mocht een economische crisis volgen, is het veiliger om in bezit van fiat geld te zijn.

Wat betekent hoge inflatie en stijgende rente voor de cryptomarkt?

Stijgende rente en hoge inflatiecijfers kunnen een negatieve werking op de cryptomarkt hebben. Mensen kunnen hun cryptocurrencies verkopen omdat ze liever fiat geld in bezit hebben. Een daling van de marktkapitalisatie kan de angst versterken. Men wil niet te laat zijn, en besluiten daarom hun geld uit de cryptomarkt te halen. De cryptomarkt kan in een negatieve spiraal terecht komen, met een bear market tot gevolg.

Een bear market is een periode waar de prijzen dalen en het marktsentiment negatief is. Weinig mensen investeren hun geld in tijden van een bear market, terwijl dit juist de perfecte periode is om geld te beleggen. De prijzen van cryptocurrencies zijn tijdens een bear market laag. Hierdoor kan men een zo groot mogelijk rendement behalen zodra de prijzen van cryptocurrencies stijgen.

hoge rente en inflatie

In welke cryptocurrency moet u investeren tijdens een crypto bear market?

Het is lastig om te bepalen in welke cryptocurrency u moet beleggen tijdens een bear market. Niemand weet wanneer de bear market voorbij is, en welke cryptocurrencies in de daarop volgende periode in waarde zullen stijgen. Het kan daarom verstandig zijn om de hulp van een crypto expert in te schakelen, zoals Crypto Select Invest.

Crypto Select Invest laat u profiteren van de te behalen rendementen binnen de cryptomarkt, zonder zelf actief te handelen. Om dat te doen, kunt u crypto obligaties kopen. Deze worden verkocht met een prijs van 1000 euro, waarvan u er minimaal 5 moet kopen om mee te kunnen doen.

Ervaren crypto beleggers zullen het geld van deelnemers beleggen in cryptocurrencies. Vervolgens worden de behaalde winsten uitgekeerd aan de deelnemers van Crypto Select Invest. Hier lees u meer over de voorwaarden voor deelname.

Wilt u deelnemen aan Crypto Select Invest? Dan kunt u zichzelf aanmelden door op onderstaande knop te klikken.

Zit u na het lezen van dit artikel nog met vragen? Dan raden we u aan om hieronder een reactie achter te laten. Wij proberen zo snel mogelijk op uw reactie te reageren. Het is ook mogelijk om direct contact met ons op te nemen door hier te klikken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

logo van crypto select invest